Kyusho Jutsu / Dim Mak (MSA)

Martial Science Academy

In de “Martial Science Academy” (MSA) leren en trainen we realistische bunkai en effectieve verdedigingstechnieken door gebruik te maken van de acupunctuurpunten (soms ook vitale punten genoemd). De effecten van de technieken op het menselijk lichaam en zijn zenuwstelsel worden verklaard volgens de moderne medische wetenschap zoals neurologie, neuro-anatomie en neuro-cardiologie.

Het programma van MSA bestaat zowel uit Kyusho Jutsu als uit Dim Mak, en het aanleren van de restoring en de kennis van de acupunctuurpunten. De restoring is belangrijk bij pijn, onmisbaar bij zowel knock-out (KO) als erger: wanneer het hart en de longen uitgeschakeld zijn. De acupunctuurpunten, met hun ligging en slagrichting, worden aangeleerd via de “Oosterse” meridiaan-theorie (yin en yang, de vijf elementen, destructieve cirkel, enz.). Nadien wordt grondig ingegaan op de “Westerse” benadering via de moderne medische wetenschap: de zenuwen waar deze vitale punten op liggen, informatie over de zenuwstelsels, de nucleus tractus solitarius, enz., het effect van het slaan op deze punten op het centrale en perifeer zenuwstelsel, het effect op de inwendige organen, waarom een KO optreedt of bvb. het hart ophoudt met slaan.

Kyusho Jutsu

Kyusho Jutsu heeft als betekenis “aanval naar vitale punten”. Het is het systeem dat verwerkt zit in de technieken en combinaties in de kata’s van verschillende gevechtssporten (bv. karate, taekwondo, hapkido, aikido, muay thai, en ook de modernere variaties ervan, zoals bv. krav maga) met gebruik van de vitale punten, biomechanische reflex en bodyshift met als doel lichamelijke schade toe te brengen, knock-outs, of erger, de dood.

Dim Mak

Dim Mak betekent “dodelijke aanraking”. Het betreft de oorspronkelijke, zeer oude Chinese krijgskunst gebaseerd op aanvallen met fa-jing (explosieve kracht) op vitale punten om het hart te doen stoppen. Het is een deel - het gebruik van vitale punten - van de interne krijgskunst Wutang chuan, waaruit later Tai Chi Chuan, H’sing-I en Bagwazhang ( Bagua of Pakua ) ontstonden.

Cursussen

Van de Oosterse tot de Westerse theorie, van de complete lijst van vitale punten tot extensieve beschrijvingen van de werking van deze punten, van extra-meridianen tot buiten-meridiaan-punten, van energie-verstorende technieken tot neuroanatomie, van Dim Mak door de ogen van de medische wetenschap en neurologie tot Kata bunkai en orgaan-gerelateerde qigong… dit alles komt voor in de cursussen. De kennis van de acupunctuurpunten en het gebruik van deze vitale punten in Kyusho Jutsu en Dim Mak zijn een meerwaarde voor elke dangraadhouder en in elke gevechtssport.

 

Werner De Vos

E-mail: info@doragonmsa.be