Taekwondo

Taekwondo

Wat is taekwondo? 

Taekwondo is een van origine Koreaanse krijgskunst en betekent letterlijk de weg van de voet en hand. In veel gevallen wordt deze stijl ook Koreaans karate genoemd. Deze stijl wordt vooral gekenmerkt door de vele beentechnieken. Taekwondo op zich kent veel stijlen en groeperingen.

Oorsprong

Net zoals in vele gebieden, heeft Korea een eeuwenoude geschiedenis op vlak van krijgskunsten. De originele krijgskunst, die tot op vandaag nog steeds beoefend wordt is Taekkyon. Dit lijkt op een gevechtsdans waarbij enkel benenwerk wordt gebruikt. 

Korea werd veroverd door Japan in 1910 en pas bevrijd in 1945. De Japanse overheid maakte van Korea een kolonie en verbood alle originele Koreaanse cultuur. De inwoners van Korea moesten zich aanpassen op vlak van taal, cultuur, onderwijs, … Zo werden ook de originele krijgskunsten verboden en werden Japanse krijgskunsten zoals karate en jujutsu geïntroduceerd. Vele Koreaanse jongemannen gingen ook naar Japan studeren en sommigen leerden ook ginds de inheemse krijgskunsten. 

Koreaans karate

Na de bevrijding van Korea waren er enkele Koreanen die hun eigen vechtsportscholen openden. Een school of clan werd in het Koreaans ‘kwan’ genoemd. De meest bekende Kwan tot nu toe is Moo Duk Kwan. In deze kwan’s werd het Japanse karate beoefend, maar door omdat na de bevrijding van Korea nu alles van de Japanse cultuur werd geweerd noemden sommigen hun Kwan ‘Koreaans karate’. De verschillende Kwan’s wilden zich organiseren tot een federatie en wensten hun krijgskunst oorspronkelijk Koreaans karate te noemen. Dit maakte deze krijgskunst niet populair en de leiders van de Kwans beseften dat ze alles wat ‘Japans’ was uit hun curriculum moesten verwijderen. Zo erkenden ze de oorsprong van deze technieken niet en schreven ze de geschiedenis opnieuw, waarin er beweerd werd dat de oorsprong letterlijk uit China kwam. Zo werd de naam van kongsoodo (weg van de lege hand) veranderd naar tangsoodo (weg van de Chinese hand). Sommige kwans besloten om de naam soobahkdo te gebruiken. 

Tot op vandaag zijn er scholen die allerlei namen gebruiken. De originele stijlvormen zijn echter dezelfde dan uit karate (vb. heian of pinan werd pyung ahn). In alle eerlijkheid zouden deze stijlen dus Koreaans karate moeten worden genoemd. Net zoals in vele andere stijlen zijn er in sommige kwan’s  uiteraard in de loop der jaren wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn er nieuwe stijlvormen toegevoegd, wordt er soms gebruik gemaakt van wapens, … Op een gelijkaardige manier is het Koreaanse hapkido ontstaan, die zijn roots kent in traditionele jujutsu.

Naamgeving en verschillende federaties

Om de krijgskunst nog meer tot het cultureel erfgoed van Korea te maken en het proberen om alle kwans onder 1 organisatie te krijgen werd onder invloed van enkele meesters en politici besloten om een nieuwe naam te bedenken en ook de stijlvormen te veranderen (die uiteraard sterk gebaseerd waren op het origineel). Zo werd eerst de naam taesoodo gebruikt maar snel veranderd in taekwondo.

Op 11 april 1955 werd de naam taekwondo voor het eerst geïntroduceerd. Niet alle kwans waren hiermee akkoord en sommigen wensten hun originele naam of stijlvormen te behouden. Onder leiding van Choi Hong Hi werd dankzij zijn millitaire rang en politiek talent de naam taekwondo snel populair. In 1966 werd de International Taekwon-Do Federation opgericht, waar Choi Hong Hi aan hoofd bleef staan tot aan zijn dood. Na zijn dood versnipperde deze federatie en de meeste versnipperingen bleven zichzelf ITF Taekwon-Do noemen. Tot op vandaag blijft de discussie welke de officiële federatie is.

Omdat Choi Hong Hi in onmin geraakte met de Zuid-Koreaanse regering werd besloten om Choi Hong Hi en zijn federatie te verbannen. Zuid-Korea richtte de World Taekwondo Federation op (nu heet deze federatie 'World Taekwondo'). De stijlvormen uit ITF werden opnieuw veranderd en ITF en WT lijken nu 2 verschillende krijgskunsten ondanks dezelfde naam taekwondo te gebruiken.

Wanneer we taekwondo willen onderverdelen in stijlgroepen kunnen het volgende bepalen:

 • Koreaans karate (ook wel tangsoodo, kongsoodo of de naam van de kwan - zoals moodukkwan, chungdokwan, jidokwan, ..).
  • stijlvormen: hyungs - dit zijn voornamelijk dezelfde als de kata uit Japans karate.
  • sparring: wordt deelgenomen aan allerlei wedstrijden in zowel non-contact, semi-contact, light-contact als full-contact.
  • andere onderdelen: stapsparring, zelfverdediging, valtechnieken en breektesten.
  • Koreaans karate wordt gekenmerkt door de specialisatie van de beentechnieken.
 • Koreaans kickboxing
  • alle onderdelen zoals in Koreaans karate, behalve de stijlvormen.
 • ITF Taekwon-Do
  • stijlvormen: Tul - gebaseerd op de hyung. Elke tul heeft zijn eigen verhaal en filosofie.
  • sparring: semi-contact en semi-contact met doorlopend systeem
  • andere onderdelen: stapsparring, zelfverdediging en breektesten
 • WT (olympisch) taekwondo
  • stijlvormen: poomse - gebaseerd op hyung en tul. 
  • sparring: olympisch taekwondo
  • andere onderdelen: stapsparring, zelfverdediging en breektesten

 

Info

Tom Van De Sijpe

Contact: info@won-hyo.be