Hap Ki Do

Betekenis :

HAP: harmonie tussen lichaam en geest


KI: de essentie, de geest, de innerlijke gecentraliseerde kracht. Lichamelijke kracht, concentratie

DO: weg des levens, leermethode

 

Hapkido is dus de vechtkunst waarbij men probeert harmonie te bereiken tussen het lichaam van zichzelf en de tegenstander. Zodra hapkido geschreven wordt in hanja is de naam overigens identiek aan die van het Japanse aikido. De Koreaanse en Japanse uitspraak van deze karakters verschilt echter.

 

Technieken :

Hapkido kent een breed arsenaal aan technieken en wordt dan ook wel een complete vechtkunst genoemd.
De technieken die de hapkidoka leert zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:
Valbreken (nakbub) - Trap- en stoottechnieken - Gewrichtsklemmen - Drukpunten - Wapens

Hapkido-technieken kenmerken zich door hun vaak cirkelvormige bewegingen. De aanval wordt niet linear tegengehouden, maar afgeleid naar een punt waar de aanval geen schade meer kan veroorzaken. Op dat punt controleert de hapkido-beoefenaar de tegenstander en kan een tegenaanval inzetten. Zo'n tegenaanval bestaat vaak uit een verdraaiing van één van de gewrichten, een worp, een slagtechniek, een traptechniek of een combinatie van voorgenoemde technieken.

 

Het doel is:

De verbetering van de persoonlijkheid van de beoefenaar zelf, alsook het bevorderen van de harmonie in zichzelf en met anderen

Hapkido valt op door zijn vloeiende beweging waarbij men zijn hele lichaam gebruikt. Het is gebaseerd op reële zelfverdediging. De nadruk wordt gelegd op het controleren en gebruik van verschillende energiestromen.

Onze federatie overkoepeld momenteel twee Hapkido stijlen:

Het European V.L. System

Contact:

 

De Hapkido Academy

Contact: